Friday, 22 July 2022 15:58

Agrivoltaics και Νανοϊατρική στα Highlights του Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2022

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες στο NANOTEXNOLOGY 2022, το Special Workshop on Agrivolatics που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Porto Palace.

Στη διάρκεια του Workshop παρουσιάστηκαν παγκόσμιες καινοτομίες για την ενσωμάτωση εξελιγμένων μορφών παραγωγής ενέργειας σε Θερμοκήπια, έγινε εκτενής αναφορά στην αποτελεσματική χρήση στη Γεωργία, την Αγροτική Παραγωγή και την Παραγωγή Πράσινης Ενέργειας.

news agrivoltaics 01

Παράλληλα , παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα λειτουργία του πιλοτικού αυτόνομου θερμοκηπίου που λειτουργεί 100% με ΑΠΕ, και το ελληνικό έργο PHOTOKIPIA που προσφέρει μοναδική λύση ενέργειας.

Το ενδιαφέρον προκάλεσαν και οι ανακοινώσεις σημαντικών επιστημόνων από τον τομέα της Νανοϊατρικής, οι οποίοι ήταν ομιλητές στο Συνέδριο.

Στα εμβόλια κατά του καρκίνου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προληπτικούς λόγους και για εξατομικευμένη θεραπεία, μίλησε ο καθηγητής Γενετική Μηχανικής και επικεφαλής του Τμήματος Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιατρικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα Κωνσταντίνος (Gus) Κούσουλας.

Η υπεύθυνη του τμήματος Νανοϊατρικής του Εργαστηρίου LTFN του ΑΠΘ Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη μιλώντας στα ΜΜΕ , αναφέρθηκε στους έξυπνους νανοφορείς και τις εφαρμογές τους .Τα πολύ μικρά σωματίδια τα οποία βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Οι τελευταίες εξελίξεις από διακεκριμένους ομιλητές

Ο Andreas Offenhaeusser από το Ερευνητικό Κέντρο Juelich, στην Γερμανία, μίλησε την Τρίτη 5 Ιουλίου με θέματα «Μηχανική της νευροηλεκτρονικής διεπαφής με εργαλεία νανοκλίμακας» (Engineering the Neuro-electronic Interface with Nanoscale Tools).

news agrivoltaics 02

Την ίδια ημέρα (17.30-18.00) ο καθηγητής Weishan Huang, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ανοσοπαθολογίας του Louisiana State University, αναφέρθηκε στα νέα διαγνωστικά και θεραπευτικά σχήματα του SARS-CoV-2.

Ο Prof. Lorenzo Moroni καθηγητής Αναγεννητικής Ιατρικής με εξειδίκευση στις Βιοκατασκευές (Biofabrication for Regenerative Medicine) στο Ινστιτούτο Merlin του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, στην Ολλανδία, ως επίσημος ομιλητής την Τρίτη 5 Ιουλίου, στο πλαίσιο της κεντρικής εκδήλωσης του ΝΝ22, μίλησε με θέμα «Βιοκατασκευές στην αναγεννητική ιατρική: από τα υφασμάτινα ικριώματα έως τη βιοεκτύπωση» (Biofabrication in regenerative medicine:from textile scaffolds to bioprinting).

Στη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης (Τρίτη 5 Ιουλίου 19.00-19.30) ο καθηγητής Paul Blom εκτελεστικός Διευθυντής στο Ινστιτούτο Max Plank για την Έρευνα των Πολυμερών (Γερμανία), πραγματοποίησε ομιλία με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία των OLED.

Η καθηγήτρια της Βασιλικής Εταιρείας στο τμήμα Φυσικής του Imperial College, Jenny Nelson, στη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης του Συνεδρίου αναφέρθηκε στα «προηγμένα μοριακά υλικά για μετατροπή ηλιακής ενέργειας με απόδοση που αγγίζει το 20%».

news agrivoltaics 03

Στη διάρκεια του NANOTEXNOLOGY 2022 παρουσιάστηκαν 33 ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία είτε έχουν συντονιστικό ρόλο, είτε συμμετέχουν ελληνικοί φορείς και παράλληλα πραγματοποιήθηκαν δεκάδες θεματικά workshops (οργανικά ηλεκτρονικά, γραφένιο, 3D printing, bioprinting, επιχειρηματικές συναντήσεις και συναντήσεις stakeholders για ευρωπαϊκά προγράμματα).

 

Ενδεικτικές μερικές από τις δημοσιεύσεις των ΜΜΕ που έγιναν στη διάρκεια του Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2022:

Ελληνική Παραγωγή Πράσινης Ενέργειας στα θερμοκήπια
https://www.voria.gr/article/elliniki-paragogi-prasinis-energias-sta-thermokipia

Κ. Κούσουλας: Ο ψηφιακός δίδυμος αδελφός και τα εμβόλια κατά του κορονοϊού
https://www.iatronet.gr/article/110383/k-koysoylas-o-pshfiakos-didymos-adelfos-kai-ta-emvolia-kata-toy-karkinoy

Έξυπνοι νανοφορείς θεραπεύουν καρκίνο εγκεφάλου
https://www.iefimerida.gr/ygeia/apth-exypnoi-nanoforeis-therapeyoyn-karkino-egkefaloy